Sunday, June 28, 2009

Kiinalainen elokuva

Otsikko on tietenkin harhaanjohtava, sillä mitään yksittäistä kiinalaisen elokuvan prototyyppiä ei tietenkään ole olemassa. Sen sijaan elokuvafestivaaleilla kerkesin näkemään muutama suhteellisen uutta elokuvaa, joista yhden käsittelin jo edellisessä postauksessa.

The Journey Away on uunituore, kiinalainen, independent-, road-trip (ja mitä muita kuvauksia keksisin tähän) -elokuva, vieläpä nuorelta ohjaajalta, taisi olla 82 tai 83 syntynyt. Elokuva alkaa itäisestä rannikkokaupungista, jossa selkeästi ympäristöönsä sopeutumaton ja kapinallinen nuorukainen esitetään katsojalle. Erinäisten tapahtumien seurauksena tämä nuorukainen päättää lähteä syvälle länteen, etsiskelemään juuriaan. Mukaan tuppautuu hänen harmikseen mukaan myös hänen eskari-ikäinen siskopuolensa.



Elokuvan alku kaupunkikuvauksineen olivat kyllä tyypillisen tavallisia, mutta mitä enemmän kaupungista päästään pois ja maaseudun idyllisiin maisemiin, sitä enemmän elokuvasta saa irti. Sisarukset törmäävät matkallaan mitä eriskummallisiin hahmoihin, jotka eivät koskaan ole sitä miltä he ensiksi vaikuttavat. Myös tuittupäinen poika oppii matkan aikana paljon itsestään ja lähimmäisistään.

Nuoresta ohjaajastaan huolimatta elokuvalla on yllättävän aikuismainen ote elämään ja siihen, miten se esitetään. Tyyliltään The Journey Away muistuttaa osittain jopa länsimaisia lajitovereitaan. Ehkä juuri tämän takia pidin siitä? En osaa sanoa. Sen vain tiedän, että tällaisia pätkiä Kiina tarvitsee lisää.

Pahoittelut tässä vaiheessa siitä, että tähän päivitykseen on mennyt mukava tovi, tällä hetkellä päivät menevät harjoittelussa, ja vaikka siellä olisikin aikaa kirjoittaa, ei näppäimistössä ole ääkkösiä. Ja kun minä onneton menin lupaamaan kirjoittavani suomeksi :)

Saman ajanpuutteen takia siirrän seuraavaan päivitykseen ajatukseni elokuvasta The Knot, parin vuoden takaa, joka kertoo halki vuosikymmenten kestävän eeppisen rakkaustarinan vähän The Notebookin tyyliin.

No comments: