Monday, June 1, 2009

Merelle, Pan!

Ylläolevan lausahduksen otti innoissaan sanastoonsa eräs VMTK:n puheenjohtaja vuonna 2006, kun kerroin hänelle, mitä sana Shanghai, eli 上海 tarkoittaa. Tietenkin kyseessä oli vain puoliksi lukutaidottoman, lapsena Suomeen muuttaneen ulkokiinalaisen muistin perältä kaivama tulkinta.

Silti nyt on ehkä paikallaan muistella tuota nimenomaista tulkintaa ja sen tuomia merkityksiä. Meri on kaikessa mahtavuudessaan ja suuruudessaan edustanut ihmiskunnan historiassa tuntematonta. Suomen kaltaisessa skaalassa meren merkitys ei ehkä ole aivan niin suuri - onhan Itämeri maailmaan suurmeriin verrattuna vain pienoinen lampi. Ehkä siksi sen vesi on niin herkästi pilaantuvaa.

Ei, merellä tarkoitan nyt sitä valtavaa vesimassaa, mikä aukeaa Shanghain kaupungista itään. Tyyni valtameri. Toivon hartaasti, että meri sisälläni voisi olla tyyni, mutta se ei ole. Paljon on tapahtunut näiden kuukausien aikana, jotka vietin Suomessa palatuani viime syksyn vaihto-opiskelumatkaltani. En tiedä onko Kiina edelleen se sama, johon astuin vain noin 9 kuukautta sitten. Toki Shanghai on paljon erilaisempi kuin Beijing. Olen jopa kuullut sanottavan, että ihminen, joka pitää Beijingistä, on vaikea tykästyä Shanghaihin. Luulen ainakin itse pitäneeni Beijingistä 4,5 kuukauden vaihto-opiskelujakson aikana. Katsotaan, miten nyt käy.

Myrskyä vesilasissa aiheuttavat myös tutut keskustan valtakunnan pääkaupungissa. Heti kesäkuun alussa olen menossa katsomaan aikanaan Tsinghuan yliopistoon taakse jättämiäni uusia ystäviä. Paljon on myös muuttunut heidän osaltaan, juorutasolla vain tosin. Heidän elämäänsä olen pystynyt poissa ollessani seuraamaan yhteisöllisen Xiaonei.com-palvelun kautta. Kuten aikaisemmin bloggasin, kyseessä on kiinalainen vastine Facebookille. Mielenkiintoista nähdä, miten meikäläinen otetaan taas vastaan siellä.

Kesäkuun 13.-21. päivä pidetään Shanghain kansainväliset elokuvafestivaalit. Jos luet tätä blogia, tiedät todennäköisesti jo, että uusin tuottamani elokuva, Mitä meistä tuli on valittu näytettäväksi sinne, ja ajankohta on juuri passeli oman Kiinan-matkani kanssa. Pääsen siis vippinä edustamaan elokuvaamme jättimäiseen, noin 300 000 juhlavierasta kestitseviin festivaaleihin. Ehkä näen julkkiksiakin, kukaties ;P

Lentoon on alle 48 tuntia, ja olo levoton. Vielä pitäisi tehdä NIIN monia asioita valmiiksi ennen matkaa. Sitten olenkin poissa taas seuraavat 3 kuukautta.

Image-lehden siteeraaman hyvän ystäväni Miika Ullakon sanoin, kuinka äijän käy?

Ps. ehkä huomasittekin eron edellisiin postauksiini. Kyllä, kirjoitan tällä kertaa suomeksi, koska pystyn ehkä kuitenkin ilmaisemaan itseäni paremmin "äidinkielelläni" (hyi kamala että edes ajattelen noin suomen kielestä). Toisekseen, en tunne enää tarvetta ilmaista itseäni ihmisille, jotka eivät suomea hallitse. Toki jos tilanne muuttuu, vaihdan kieltä lennossa. Aluksi kuitenkin näin.

No comments: