Friday, June 19, 2009

Shanghai vs Beijing?

Shanghai on tosiaan erilainen kuin Beijing. Äidin serkku, jonka luona siis asun, sanoo, että jos Shanghaissa näkee jonkin mielenkiintoisen rakennuksen, sen luo kävelee vielä hetkessä. Beijingissä matkaan saattaa mennä kymmeniä minuutteja.

Syynä tähän on tietenkin se, että Beijingin kaavoitus on jäykän suorakulmaista. Kadut ovat tasan 90 asteen kulmassa toisiinsa ja koko kaupunki on kuin täydellinen risuaitamalli. Tämä tekee Beijingissä navigoimisesta tietenkin helpompaa (tavallaan), mutta kaupunki menettää osan persoonallisuudestaan näin.

Shanghai on paljon... vapaampi kaupunkisuunnittelussaan. Tiet eivät ole suoria, vaan jättää kuljeksijalleen paljon löydettävää. Pariin otteeseen on käynyt niin, että olen huvikseni lähtenyt kävelemään tietäen suunnilleen oikean suunnan, kierrellyt pikkukujia pitkin, ja juuri kun luulen eksyneeni täysin, kulman takaa löytyy iso tienhaara ja pääsen takaisin reitille.

Myös fiilis esimerkiksi kaupunkien korkeakoulujen sisällä on hieman erilainen. Ainakin jos vertaa Tsinghuaa ja Fudania (ainakin HSE:llä OLI vaihtokohde tänne vielä 2008:ksi, en ole varma onko enää). Tsinghuassa tiet ovat suoria ja pitkiä, Fudanissa on vain yksi pitkä suora. Toisaalta esimerkiksi PKU (Peking University) on vähän Fudanin tapainen, sekavampi jos saan sanoa, ei niin jäykkärakenteinen. Joten ei voi suoraan sanoa että eri kaupunkien oppilaitoikset ainakaan suoraan heijastaisivat itse emokaupunkejaan.

Olen ollut täällä vielä liian vähän pystyäkseni vastaamaan tähän polttavaan kysymykseen: Shanghai vai Beijing? Täytyy katsoa vielä vähän aikaa...

Seuraavassa tekstissä arvioin vähän enemmän elokuvafestivaaleilla näkemiäni elokuvia.

No comments: