Tuesday, June 16, 2009

Ajatuksia viime viikosta ja viikonlopusta

Blogin etäpäivittäminen Facebookin kautta onnistuu näköjään sittenkin, ainakin Allupallu kävi jättämässä edelliseen tekstiini hymiön.

Ja sitten aiheeseen. Beijingistä paluustani on pian viikko takana. Kuten edellisessä tekstissäni jo mainitsin, aika - lyhytkin - aikaansaa paljon muutoksia asioissa. Ja ihmisissä. Kaipa myös välimatka vaikuttaa. Joskus pitempi etäisyys on kuitenkin parempi kuin lyhyt. Kaikkein raastavinta on seisoa vain askeleen päässä toisesta tietäen, ettei tuota välimatkaa voi todennäköisesti koskaan ylittää tai kuroa.

Onkin siis aika kääntää katse johonkin aivan muuhun. Nimittäin Shanghain kansainvälisiin elokuvafestivaaleihin! Kuten Facebookin "Mitä meistä tuli" -fanisivuilta matkaani seuraavat varmasti tietävät, muutin viikonloppuna Galaxy Hoteliin 4 yöksi. Tämä oli siis festivaalin maksama majoitus. Aamiainen sekä kourallinen lounas- ja päivällislippuja kädessäni aloitin SIFFaukseni.

Hotelli on neljälle tähdelle tyypillisen pramea, mutta onneksi silti kaukana kaikkein övereimmistä laitoksista joita olen Shanghaissa nähnyt. Erikoispiirteenä hotellissa on virallinen Demokraattisen Korean kansantasavallan ravintola. Perinnepukuun puetut pohjoiskorealaiset
sisäänheittäjätytöt ovat kuulemma "aitoa tavaraa", toisin kuin moneen kertaan elämänsä aikana kauneusleikatut eteläkorealaiset sisarensa. Nämä tytöt ovat myös harvoja onnekkaita pohjoiskorealaisia, jotka ovat päässeet näkemään maailmaa totalitaarisen yhteiskuntansa ulkopuolella. Toki hillitäkseen heidän loikkaushalujaan pitää Pohjois-Korea heidän kotiin jääneitä omaisiaan panttina. En ole kyllä vielä käynyt ravintolassa, pitäisi kai ennen kuin koko Korean niemimaa peittyy ydinlaskeumaan.

Joku oli muistaakseni joskus sanonut jossain (aivan loistavaa lähdekritiikkiä ;), että näyttelijäntyötä voisi verrata prostituutioon. Sitä joutuu työskentelemään ohjaajan mielivallan alla. Lauantaina elokuvafestivaalien avajaisten alla pääsin seuraamaan elokuvatähtiä lähietäisyydeltä heidän odottaessaan kukin vuoroaan astumistaan punaiselle matolle. Jotkut näyttivät viihtyvän enemmän, jotkut vähemmän hyvin. Shanghain kuumuus saa helposti hien pintaan.

Tämä tällä erää, seuraavassa tekstissä käsittelen enemmän kahden kaupungin eroavaisuuksia - siltä osin kuin näin lyhyen Shanghain oloni aikana ehdin panna merkille.

No comments: